Om

Kristian von Krusenstierna

Jag föddes den 4 mars 1977 och växt upp på Ågesta Gård i Farsta, strax utanför Stockholm. På gården driver jag verksamheten tillsammans med min familj. Jag började rida mycket tidigt, men mest på skoj. Helt enkelt när det föll sig in. Andra sporter som tennis och fotboll provade jag också. När jag var åtta år började jag tävla ett ridskoleruss som hette Markis. Vi tävlade i hoppning, terräng och dressyr. Eftersom Markis tillhörde ridskolan så var det inte ett måste att rida honom varje dag. Det blev en bra mjukstart på ridkarriären.

1989 fick jag låna en B-ponny som hette Kompis. Det var denna ponny som fick in mig i dressyren. Efter att bara ha ridit klubbmästerskap blev det SM i dressyr. Första året tog jag brons och året därpå 1990, vann jag SM-guld! Sedan dess är jag fast i dressyren. Med en så bra start är det kanske inte så konstigt. Under åren 1990-93 tävlade jag två D-ponnyer, en som hette Killen och en som hette Mitch. Under denna period blev det två SM- och två EM-starter. Med en 7.e plats individuellt och brons i lag med Mitch på EM som bästa resultat.

1994 började jag tävla stor häst med hästarna Arrow (läromästare) och Prometheus (unghäst). Med båda hästarna tävlade jag som junior. 1995 fick jag låna hingsten Cheval Sansibar 714. 1997 lånade jag min systers häst Urbonito och red som Young Rider. Året därpå red jag hästen Charlatan och avslutade mina ungdomsår med honom genom att vinna Young Rider Krafft Cup 1998.

Det blev både med och motgångar, glädje och besvikelser under tiden som ponny, junior och YR ryttare. Det gav mig en ovärderlig erfarenhet inför framtiden.
Under dessa år blev det sammanlagt åtta SM-, två NM- och fem EM-starter.
Mellan åren 1998-1999 jobbade jag ca ett år hos Jan Brink. En värdefull tid som gav mig inblick i att jobba professionellt med hästar. Under denna tid kom jag med i en träningsgrupp som startades upp, Knytkalaset, där tränaren var ingen mindre än Kyra Kyrklund. Knytkalaset bildades 1999 och pågår än idag.

2001 åkte jag till Kyra i England och jobbade där i ca ett år. Jag hade då med mig Wilson som hade gått bra i lilla rundan och var på väg upp till Grand Prix. Att vara hos två av världens bästa tränare, Kyra och hennes man Richard White, gav mig en ovärderlig träning in i Grand Prix världen. Jag avslutade tiden hos Kyra med att debutera Wilson i GP i England.
Med Wilson blev det ett VM och en Världs Cup final samt ett antal placeringar i internationell Grand Prix. Tävlade Wilson i GP mellan 2002-2008 och var som bäst 29 på World ranking.

 

Mellan 2008-2012 utbildade och tävlade jag Briar avkommorna Charleston och April 4cible t o m internationell Grand Prix.
I juni 2010 fick jag ta över hingsten Biggles 1015 (e Briar), som utbildats och tävlats av Jan Brink. Från 2010 tävlade jag och Biggles med ett antal internationella placeringar. 2013 var jag och Biggles som bäst på 50.e plats på FEI World ranking list.

2011 tog jag steget att börja träna för Edward Gal och Nicole Werner i Holland. En fantastisk möjlighet att fortsätta fylla på min egen verktygslåda med kunskap.

I juli 2013 tog jag över utbildningen av hästen Languedoc, ägd av Bo Eriksson och Anna Edling. En häst som jag startade i internationell GP med vinster.

 

2015 tog jag över It´s ad Hoc. Ägare Malin och Benke Forsström. En häst som tävlat framgångsrikt i årgångsklasser. 2016 tävlade vi finalen i DressagePower Future Stars i Friends och blev 3.a. Året därpå 2017 var vi åter i finalen av DressagePower Future Stars.

2015 lämnade jag över tyglarna på Biggles till Lina Dolk som blev ett mycket framgångsrikt ekipage som U25.

2015-2016 Grundade jag och min kollega Peter Härnstam företaget DressagePower. Målet med företaget var att göra saker för dressyren och ridsporten som tidigare inte gjorts såsom nya tävlingar, utbildningar mm.

2018 blev ett framgångsrikt år rent tränarmässigt. Blev många framgångar för elever på olika nivåer från nationell tävling i Sverige med SM medaljer till medalj vid Europamästerskap för Young Riders. Årets framgångar med en lång och bred tränargärning gav i slutet av året titeln A-tränare i dressyr.

2019 började med utmärkelsen Årets Dressyrtränare 2018.

Sedan några år har jag många yngre hästar i stallet som bl a samägs tillsammans med Anette och Magnus Lefvert där målet är att utbilda med sikte på Grand Prix.

Till vardags blandar jag mitt tävlande, tränande av mina dressyrhästar och elever med att jobba med familjens ridskola, Ågesta Ridskola. Jag har huvudansvaret för skolans 65 hästar med allt vad det innebär. En kväll i veckan undervisar jag tre grupper på ridskolan. I tävlingsstallet finns det 15 hästar. Hästar som är i åldrarna 5 år och uppåt.

Kristian v K

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå