Ågesta gård

Ågesta Gård och Ridskola

Ågesta Gård och Ridskola består idag av en ridskola med ca 65 hästar, ett dressyrstall med 15 hästar och en mindre kobesättning med ca 20 Hereford kor samt ett gårdscafé. Gården ligger ca 15 min från centrala Stockholm i ett naturskönt område runt Ågestasjön. Närmaste grannar är en golfbana och ett naturreservat med en mycket omtalad och välbesökt fågelsjö.

Familjen von Krusenstierna kom till Ågesta 1910. Fram till 60-talet var gården en traditionell jordbruksgård med ca 60 mjölkkor. Just under 60-talet byttes korna alltmer ut mot hästar. 1968 började en ridskoleverksamhet att växa fram. 1978 tog Kristians föräldrar över den verksamhet som idag har vuxit till att bli en av landets största. De 65 ridskolehästarna, varav hälften ponnyer och hälften stora hästar, ger de drygt 900 elever per vecka en fantastisk möjlighet att lära sig rida.

Ridskolans mål är att ge så många som möjligt ett säkert, lärorikt och roligt sätt att lära sig rida på. Det finns 5 olika kunskapsnivåer som ger möjligheten att dela in eleverna i så jämna grupper som möjligt för att kunna ge så bra undervisning som möjligt. Nivåerna sträcker sig från nybörjare till Msv-B nivå.

Ågesta Gård och Ridskola AB är ett familjeföretag där mamma Margaretha, är ekonomiansvarig. Kristians syster, Anna, ansvarar för schemaläggning av lektioner och personal. Annas man, Jocke, sköter de praktiska gårdssysslorna samt tar hand om de ca 25 korna som håller markerna öppna. Kristian ansvarar för alla hästar samt inköp av nya hästarna till ridskolan och detta gör han tillsammans med sin fru Linda som även undervisar på ponnylektioner.

2010 byggdes anläggningen om och fick ett nytt modernt stall med utgödsling och foderautomater som några moderna tillskott. Det finns 2 ridhus med måtten 20x84m och 20x40m. En utebana 20x60m. Samt en terrängbana som mest används i ridskoleutbildningen.

2014 öppnade Ågesta Ridsportbutik. 2022 drogs butiken ner i omfattning till att bara ha ett mindre utbud.

2015 öppnade Ågesta Vattenträning. Ett vattenträningsband för häst som både rehabiliterar, bygger upp och underhåller hästars fysik. Denna vattenträning används både till anläggningens ridskolehästar och tävlingshästar. Även hästar utanför anläggningen är välkomna att boka tid.

2018 byggdes en solcellspark som var tänkt att försörja gården på i stort sett all el på årsbasis. Storleken på parken uppgår till ca 400 000 kwh per år.

2019 Fick Ågesta Gård och Ridskola AB utmärkelsen Årets Hästföretagare. Ett pris som delas ut i ett samarbete mellan LRF häst och HYN.

Ågesta Ridklubb är knuten till Ågesta Ridskola. Alla ridande elever på ridskolan är medlemmar i klubben. Klubben tar hand om sina medlemmar och anordnar olika aktiviteter samt tävlingar.

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå