Profil - Kristian von KrusenstiernaJag föddes den 4 mars 1977 och växte upp på Ågesta Gård i Farsta, strax utanför Stockholm. På gården driver jag tillsammans med min familj Ågesta Ridskola. Jag började rida mycket tidigt, men mest på skoj. Helt enkelt när det föll sig in. Andra sporter som tennis och fotboll provade jag också. När jag var åtta år började jag tävla ett ridskoleruss som hette Markis. Vi tävlade i hoppning, terräng och dressyr. Eftersom Markis tillhörde ridskolan så var det inte ett måste att rida honom varje dag. Det tror jag var en bra mjukstart på min ridkarriär.

1989 fick jag låna en B-ponny som hette Kompis. Det var denna ponny som fick in mig i dressyren. Efter att bara ha ridit klubbmästerskap blev det SM i dressyr. Första året tog jag brons och året därpå vann jag guld, 1990! Sedan dess är jag fast i dressyren. Med en så bra start är det kanske inte så konstigt. Under åren 1990-93 tävlade jag två D-ponnyer som hette Killen och Mitch. Under denna period blev det två SM- och två EM-starter. Med en 7.e plats individuellt på EM som bästa resultat.

1994 började jag tävla stor häst med hästarna Arrow och Prometheus. Med båda hästarna tävlade jag som junior. 1995 fick jag låna hingsten Cheval Sansibar 714. 1997 lånade jag min systers häst Urbonito. Året därpå red jag Charlatan och avslutade mina ungdomsår med honom genom att vinna Young Rider Krafft Cup.

Det blev både med och motgångar, glädje och besvikelser under tiden som ponny, junior och YR ryttare. Det gav mig en ovärderlig erfarenhet inför framtiden.
Under dessa år blev det sammanlagt åtta SM-, två NM- och fem EM-starter.
Mellan åren 1998-1999 jobbade jag 10 månader hos Jan Brink. En värdefull tid som gav mig inblick i att jobba professionellt med hästar. Under denna tid kom jag med i en träningsgrupp, Knytkalaset, som tränade för Kyra Kyrklund en gång i månaden. Knytkalaset bildades 1999 och pågår än idag med ca nio ryttare.
2001 åkte jag till Kyra i England och jobbade där i ca 10 månader. Jag hade då med mig Wilson som hade gått bra i lilla rundan och var på väg upp till Grand Prix. Att vara hos två av världens bästa tränare, Kyra och hennes sambo Richard White, gav mig en bra hjälp in i Grand Prix. Jag avslutade tiden hos Kyra med att debutera Wilson i GP.
Med Wilson blev det ett VM och en Världs Cup final samt ett antal placeringar i internationell Grand Prix. Tävlade Wilson i GP mellan 2002-2008.

Mellan 2008-2012 red jag hästarna Charleston och April 4cible t o m internationell i Grand Prix.
I juni 2010 fick jag ta över hingsten Biggles 1015, ägd av fam Lundberg Persson, som utbildats och tävlats av Jan Brink. Från 2010 har jag och Biggles fått ett antal internationella placeringar. 2013 var jag och Biggles som bäst på 50.e plats på FEI World ranking list.

2011 tog jag steget att byta tränare till Edward Gal och Nicole Werner i Holland. Än idag åker jag regelbundet till Holland och tränar.

I juli 2013 tog jag över utbildningen av hästen Languedoc, ägd av Bo Eriksson och Anna Edling. En häst som jag startat i internationell GP med vinster.

2015 tog jag över It´s ad Hoc. Ägare Malin och Benke Forsström. En häst som tävlat framgångsrikt i årgångsklasser. 2016 tävlade vi finalen i Future Stars i Friends och blev 3.a. Året därpå 2017 var vi åter i finalen av DressagePower Future Stars.

2015-2016 Grundade jag och min kollega Peter Härnstam företaget DressagePower. Målet med företaget var att göra saker för dressyren och ridsporten som tidigare inte gjorts såsom nya tävlingar, utbildningar mm.

2018 blev ett mellanår rent ryttarmässigt men desto bättre tränarmässigt. Blev många framgångar för elever på olika nivåer från nationell tävling i Sverige med SM medaljer till medalj vid Europamästerskap för Young Riders. Årets framgångar med en lång och bred tränargärning gav i slutet av året titeln A-tränare i dressyr.

2019 började med utmärkelsen Årets Dressyrtränare 2018. Ett pris som delas ut av Dressyrtränarklubben, Dressyrringen och Dressyrkommittén i samband med Göteborg Horse Show. 

Till vardags blandar jag mitt tävlande och tränande av mina dressyrhästar med att jobba med familjens ridskola. Jag har huvudansvaret för skolans 64 hästar. En kväll i veckan undervisar jag tre grupper på ridskolan. I tävlingsstallet finns det 12 hästar. Några är personalhästar resten hästar som är i åldrarna 4 år och uppåt. Mitt mål med verksamheten är att hitta talangfulla hästar och utbilda dom med sikte på internationell Grand Prix.

Kristian v K